HOE LANG BLIJFT PMU IN DE HUID?

PMU blijft in tegenstelling tot tatoeages niet permanent in de huid. Een tatoeage wordt in het onderhuids bindweefsel geplaatst, dit maakt een tatoeage permanent. Permanente make-up wordt daarentegen in de lederhuid geplaatst. Na verloop van tijd groeit het pigment met de huid mee naar boven en verdwijnt de pmu gedeeltelijk. Door UV-licht, natuurlijke celvernieuwing, schuren en wrijving zal de pigmentatie geleidelijk na 2 tot 4 jaar geleidelijk en gelijkmatig vervagen. 

De houdbaarheid is afhankelijk van de toegepaste techniek en kan persoon en per huidtype verschillen. Over het algemeen geldt dat een dikke huid en/of een vet huidtype pigment eerder afstoot en een droge en/of dunne huid pigment langer vast houdt. Om de lijnen strak en de pigmentatie vol te houden is het raadzaam de pmu elk jaar tot 1,5 jaar op te frissen door een touch up behandeling te ondergaan. Een touch up is enkel beschikbaar voor bestaande klanten en bestaat uit één behandeling.

BEHANDELING

Een PMU behandeling bestaat altijd uit twee behandelingen.
1e behandeling  >  Rough draft 
2e behandeling  >  Perfection session 

De eerste week zal de pigmentatie aanmerkelijk donkerder zijn dan het eindresultaat. Door de natuurlijke celvernieuwing zal na een periode van circa 4 weken het eindresultaat van de pigmentatie pas zichtbaar zijn. Het pigment verliest binnen een maand +/- 50% van zijn intensiteit omdat een gedeelte door de huid wordt afgestoten. 6 tot 10 weken na de eerste behandeling vindt de nabehandeling plaats. Tijdens deze nabehandeling kunnen correcties aangebracht worden.

IS PMU GESCHIKT VOOR MIJ?

Permanente make-up is veilig en niet schadelijk voor de huid, zelfs bij de ogen. In sommige gevallen wordt het toch afgeraden om PMU te ondergaan. Om die reden dient voor aanvang van iedere behandeling het ‘informent consent formulier’ te worden ingevuld. 

Laat geen permanente make-up (PMU) aanbrengen:
Als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
Als je onder invloed bent van alcohol of drugs.
Op een litteken dat minder dan een jaar oud is.
Of een plek waar een laserwond nog niet genezen is.
Op een plek waar minder dan drie maanden geleden PMU of tatoeage is gelaserd.
Op een plek waar minder dan zes weken geleden PMU is gezet.
Op geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen.
Op een plek waar je het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling hebt ondergaan.

Na een botox behandeling in het voorhoofdgebied: wacht 3 weken voordat je een pmu- behandeling ondergaat.
Na een ooglidcorrectie: wacht 3 maanden voordat je een pmu- behandeling ondergaat.
Na gebruik van Roaccutane: wacht 6 maanden voordat je een pmu- behandeling ondergaat.

PMU wordt afgeraden bij:
Diabetes
Hemofilie
Immuunstoornis
Chronische huidziekte
Hart- en vaatafwijkingen
Allergieën voor pigmentstoffen of andere materialen waarmee PMU wordt gezet 
(lees info pigmenten)

IS DE BEHANDELING PIJNLIJK?

Een PMU behandeling wordt over het algemeen niet als pijnlijk ervaren. Het gevoel is goed te verdragen en wordt vaak vergeleken met epileren. Het is aan te raden 1 uur voor de behandeling twee paracetamol (Let op: geen aspirine) te nemen.

VOORTEKENEN ONTWERP

Tijdens het voortekenen van de wenkbrauwen wordt uitvoerig ingegaan op de persoonlijke wensen, de vorm, intensiteit en de kleur van het pigment. Er wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld dat wordt afgestemd op jouw huidtype, leeftijd, haarkleur en persoonlijkheid. Dit maakt het verschil tussen de standaard wenkbrauwvorm en de wenkbrauw met een specifieke vorm en kleur die precies past bij de botstructuur en de kleurstelling van jouw gezicht. De aan te brengen correctie wordt eerst op de huid getekend met een wenkbrauwpotlood. Voor dit proces wordt ruim de tijd genomen omdat de wenkbrauwen symmetrisch en tot op de millimeter worden uitgemeten. Om het meest esthetische eindresultaat te behalen, houden wij ons aan belangrijke guidelines die ervoor zorgen dat de wenkbrauwen, eyeliner en lippen  in de juiste verhouding tot het gezicht blijft:

  • Het getekende resultaat dient natuurlijk te ogen qua vorm en qua kleur.
  • Het resultaat moet symmetrisch ogen.
  • De wenkbrauw dient op een anatomisch verantwoorde plek te zitten. Indien de klant een vorm wenst die sterk afwijst van wat anatomisch verantwoord is, kan de specialist besluiten de behandeling niet uit te voeren.
  • De aanzet mag niet mediaal ten opzichte van de binnen ooghoek en niet lateraal ten opzichte van de neusvleugel starten en het einde van de wenkbrauw mag niet mediaal ten opzichte van de buitenooghoek eindigen.
  • Het verloop van de vorm dient van aanzet (breder) naar uiteinde (smaller) natuurlijk te verlopen en een optimaal effect te geven voor het oog.
  • Tot slot moet de klant moet duidelijk aangeven dat zij tevreden is met het getekende resultaat. Pas nadat het ontwerp is goedgekeurd, wordt het pigment in de huid gebracht.
VOORZORG BEHANDELING
  • Scrub de avond voor de behandeling de wenkbrauwen met een milde scrub.
  • Slik een uur voor aanvang van de behandeling 2 paracetamol (let op: geen aspirine!)
  • Drink 24 uur voor de behandeling en op de dag zelf geen koffie of andere cafeïne houdende dranken.
  • Gebruik in de 48 uur voorafgaand aan de behandeling geen alcohol, drugs, aspirine, ibuprofen (paracetamol mag wel) of bloedverdunnende voedingssupplementen zoals Vitamine E.
  • Gebruik in de 2 dagen voorafgaand aan de behandeling geen bloedverdunnende medicijnen (indien je arts dit toestaat).
  • Gebruik in de 2 weken voorafgaand aan de behandeling geen fruit- of vitamine A zuur crèmes op de te behandelen huid.
  • Gebruik in de 4 weken voorafgaand aan de behandeling geen wenkbrauwverf.
  • Gebruik in de 6 maanden voorafgaand aan de behandeling geen wenkbrauw groeiserum.
  • Na een botoxbehandeling in het voorhoofdgebied: wacht 3 weken.
  • Na een ooglidcorrectie: wacht 3 maanden.
  • Na gebruik van Roaccutane: wacht 6 maanden.
  • Bij het geven van borstvoeding: wacht tot je gestopt bent.
  • We adviseren om geen behandeling tijdens de menstruatieweek in te plannen. De behandeling kan in deze periode als gevoeliger worden ervaren.
HOE VERLOOPT HET HERSTEL VAN DE HUID?

Enige zwelling en roodheid is normaal, evenals een droog aanvoelende huid met lichte jeuk tijdens het genezingsproces. Met de juiste verzorging duurt het 2 tot 3 weken tot de behandelde huid genezen is. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol. Iets langere genezingstijd is niet abnormaal. Het is belangrijk korstjes die aan de oppervlakte ontstaan niet te verwijderen maar deze te laten genezen en er vanzelf af te laten vallen. Wanneer de korst toch verwijderd wordt, vertraagt dit het gehele genezingsproces en kunnen ontstekingen ontstaan

Heling van de huid
In de eerste 7 tot 10 dagen zal de pigmentatie aanmerkelijk donkerder zijn dan het eindresultaat. Het pigment verliest binnen een maand +/- 40% van zijn intensiteit omdat een gedeelte door de huid wordt afgestoten. Het achtergebleven pigment wordt ingekapseld, dit is het pigment dat zichtbaar blijft. Het is normaal om in de huid onder de korstjes roodheid te zien. De kleur van het pigment kan hierdoor aanvankelijk iets warmer ogen. De roodheid verdwijnt en er blijft een lichte versie over van de pmu die oorspronkelijk in de huid is geplaatst. 

Schrik hier niet van, het pigment is niet geheel verdwenen. Dit is het normale verloop van het helingsproces. De huid heeft tot 6 weken nodig om de kleur van de pigmentatie goed op te nemen. Binnen 10 weken keert het pigment geleidelijk terug. Door de natuurlijke celvernieuwing zal na deze periode het eindresultaat van de pigmentatie pas zichtbaar zijn en heb je een juist beeld van hoe de uiteindelijke kleur eruit zal zien.

Nabehandeling
6 tot 10 weken na de eerste behandeling vindt de nabehandeling plaats. Tijdens deze nabehandeling kunnen correcties aangebracht worden en kan het pigment intenser worden gemaakt. De nabehandeling geeft minder pigmentafstoot, er zit namelijk al een basis in de huid. 

NAZORG

Nieuwe permanente make-up is vergelijkbaar met een schaafwond. Slechte verzorging en onhygiënische behandeling kunnen wondinfecties en littekenweefsel veroorzaken. Bovendien kunnen wondinfecties tot een minder mooi eindresultaat leiden. Volg daarom onderstaande instructies goed op.

  • Gebruik geen pleisters, verband of wondspray om de PMU mee af te dekken
  • Raak de PMU 7 dagen niet aan met je vingers of andere niet-steriele voorwerpen
  • Houd de PMU 7 dagen vrij van water, zeep, crème, lotion, alcohol en cosmetica
  • Voorkom 7 dagen intensief zweten tijdens het sporten
  • Maak 4 weken geen gebruik van de zonnebank, sauna of het zwembad
  • Laat korstjes en velletjes er vanzelf afvallen en trek of pulk hier niet aan
  • Koel naar behoefte maar houd de PMU wel droog en steriel
TOUCH UP’S

Na verloop van tijd zal het pigment door natuurlijke celvernieuwing, het afweersysteem en UV- licht geleidelijk vervagen. De houdbaarheid is afhankelijk van de toegepaste techniek en kan persoon en per huidtype verschillen. Over het algemeen geldt dat een dikke huid en/of een vet huidtype pigment eerder afstoot en een droge en/of dunne huid pigment langer vast houdt.

Om de aangebrachte pmu strak en crisp te houden, is het raadzaam na gemiddeld 1,5 jaar een touch up behandeling te ondergaan. Een touch- up is enkel beschikbaar voor bestaande klanten die hun eerste pmu- behandeling bij Helene praktijk voor beauty & medische voetzorg hebben ondergaan en bestaat uit één behandeling.

EXTRA NABEHANDELING

Elke PMU- behandeling is altijd inclusief 1 nabehandeling. Over het algemeen geeft dit voldoende pigmentdekking. Vooraf is echter niet te voorspellen of de huid (of een deel van de huid) het pigment vasthoudt of afstoot. In zeldzame gevallen kan het voorkomen dat een extra nabehandeling nodig is.

Bijvoorbeeld wanneer:
Er sprake is van een slechte inkapseling van pigment in de huid.

  • Er een zichtbaar of onzichtbaar litteken in de huid zit.
  • De klant tijdens de eerste nabehandeling toch nog correcties aan wil brengen in bijvoorbeeld de vorm, grootte, kleur of intensiteit.
  • De nazorg/hygiëne regels niet voldoende zijn nageleefd of er gekrabd is aan de korstjes.
  • In deze gevallen is het mogelijk een extra nabehandeling (binnen 2 maanden) in te plannen. 
REGELGEVING VEILIGE PIGMENTEN

De juiste basis van elke PMU behandeling zijn de pigmenten. De veiligheid van pigmenten is in Nederland sinds 2004 wettelijk gewaarborgd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die de chemische en microbiologische contaminatie van tatoeagekleurstoffen onderzoekt. In het Warenwetbesluit tatoeagekleurstoffen1 zijn de eisen opgenomen waaraan kleurstoffen voor permanente make-up (PMU) moeten voldoen. Naast chemische en microbiologische eisen is in het Warenwetbesluit aangegeven welke informatie er op het etiket moet worden vermeld. 
Aanvullend zijn er regels gesteld voor maximaal toelaatbare verontreinigingen in tatoeagekleurstoffen, zoals maximale concentraties voor bepaalde elementen en verbindingen, zoals metalen en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s).

Dit zijn stoffen die in het lichaam omgezet kunnen worden tot kankerverwekkende stoffen.
Pigmenten die giftige ingrediënten bevatten, allergische reacties kunnen veroorzaken of op een andere manier schadelijk zouden kunnen zijn, zijn verboden. Helaas voldoen nog niet alle pigmenten in Nederland aan de kwaliteitseisen die de NVWA stelt. Een van de verboden stoffen in die in nog veel pigmenten te vinden is, zijn ijzeroxides. Onder een MRI scan of CT scan kunnen hierdoor brandwonden ontstaan. Bovendien kleuren pigmenten die ijzeroxides bevatten na verloop van tijd vaak rood op.

VEILIGE PIGMENTEN SWISS COLOR®

Swiss Color ® pigmenten voldoen aan de hoogste normen op het gebied van veiligheid en hygiëne en worden gebruikt voor zowel cosmetische- als paramedische toepassingen. De kwaliteit van de grondstoffen in de pigmenten wordt doorlopend getest door onafhankelijke geaccrediteerde laboratoria. 

De pigmenten worden van het begin tot het einde van de productie gedocumenteerd en alle ingrediënten zijn terug te vinden in de INCI lijst. Deze pigmenten hebben de optimale korrelgrootte en hebben een zeer hoge pigmentdichtheid. Hierdoor gaan de pigmenten langer mee in de huid. Ieder pigment is voorzien van een INCI-lijst en is GGD-gekeurd.

SWISS COLOR® PIGMENTEN ZIJN:

  • Vegan friendly
  • Vrij van allergenen
  • Vrij van PAA’s en PAK’s
  • Vrij van zware metalen, ijzeroxides en geurstoffen
  • Kleurstabiel en vervagen geleidelijk en gelijkmatig

ZWITSERSE PRECISIE APPARATUUR

Helene praktijk voor beauty & medische voetzorg werkt met medisch goedgekeurde Swiss Color®-apparatuur en procedures. Dit Zwitserse merk wordt in meer dan 65 landen verkocht en staat wereldwijd bekend om hun superieure kwaliteit, veiligheid, intense research en precisie. 

De apparatuur wordt geproduceerd van de hoogste kwaliteit materialen en is speciaal ontwikkeld voor diverse pigmentatietoepassingen op cosmetisch en medisch gebied. De pigmenten worden middels een steriele naaldmodule met 50 tot 150 minuscule naaldpuncties per seconde in de bovenste huidlaag gebracht.

VEILIG EN HYGIËNISCH

Bij iedere behandeling wordt een nieuwe, steriele naaldmodule gebruikt. In Nederland moet een PMU-specialist met apparatuur werken waar een hygiëne-module in geplaatst kan worden. Dit is de naald met daaromheen een naald-kapje waar het pigment in opgezogen wordt. 

Dankzij een rubberen ring bij de overgang naar de bevestiging met de pen is geplaatst, kan het pigment niet terug kan lopen in de pen. Hierdoor wordt de besmetting van de ene klant naar de andere voorkomen en is de apparatuur veilig en hygiënisch te gebruiken op iedere klant.

OPLEIDING & CERTIFICERING

Ongeacht bij welke PMU specialist je de behandeling laat uitvoeren, wanneer je kiest voor permanente make-up, dan is het belangrijk te kiezen voor een veilige en professionele PMU pigmentist  en dat de behandeling zorgvuldig, hygiënisch en nauwkeurig wordt uitgevoerd door een betrouwbare specialist. Medische cosmetische permanente make-up is een relatief jong specialisme. Daarnaast is het vak PMU-specialist niet beschermd waardoor in feite iedereen na een korte cursus aan de slag kan gaan als PMU-specialist. Het aanbrengen van permanente make-up is een vak apart en daar is een kwalitatief hoogwaardige en erkende opleiding voor nodig.

De specialisten van Helene praktijk voor beauty & medische voetzorg zijn opgeleid door SkinQuip, het officiële CKBRO geregistreerde opleidingsinstituut voor cosmetische- en medische micro-pigmentatie.  SkinQuip is lid van de NEN normcommissie voor veilig tatoeëren, PMU en piercen. Deze commissie houdt zich bezig met de nieuwe Europese richtlijnen op dit gebied. Kijk bij het maken van een keuze voor de juiste PMU specialist niet alleen naar een mooi vormgegeven website maar controleer ook of het opleidingsinstituut kwalitatief goede opleidingen aanbiedt.

Helene praktijk voor beauty & medische voetzorg heeft onderstaande opleidingen gevolgd:

  • Basis Allround opleiding semi permanente make-up
  • Specialistische basis allround Masterclass pigmentatie
  • Areola en litteken medische pigmentatie specialisatie 
  • SR 8 dermatografie, Scar relaxtion
  • Masterclass SkinQ-shadowbrow©
  • Masterclass SkinQ-finestrokes©
  • Masterclass SkinQ-lips©
  • Masterclass SkinQ-shadowliner©
  • Swiss Color X Remove
  • Swiss Color Hair Vitalizer
  • Tekenen Irma Hulsher
  • Teken Pro

GGD Certificaat

In Nederland geldt een wet die van toepassing is op het aanbrengen van cosmetische tatoeages en permanent make-up. De Hygiënerichtlijn voor permanente make-up is in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport opgesteld door het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid. PMU specialisten zijn verplicht deze richtlijnen na te leven.
Helene praktijk voor beauty & medische voetzorg werkt volgens de hygiënerichtlijnen en beschikt over de benodigde GGD vergunning om PMU behandelingen uit te voeren. Je kunt hier controleren of een PMU-studio een GGD vergunning heeft.