Schimmelnagels:
een veel voorkomend probleem

PACT Therapie

WIE KRIJGT SCHIMMELNAGELS EN HOE KOMT DAT?Schimmelinfecties ontwikkelen zich door een samenspel van factoren. De schimmelsporen - de voortplantingscellen van de schimmel - houden zich bij voorkeur op in een warme, vochtige omgeving. In deze omgeving groeien de sporen gemakkelijk uit tot schimmels. Een schimmelinfectie wordt vaak opgelopen door op blote voeten rond te lopen in gemeenschappelijke douches, kleedkamers zwembaden, sporthallen en sauna's. Op zich hoeft het contact met deze sporen nog geen schimmelinfectie te veroorzaken.

Maar de volgende factoren kunnen de schimmelgroei wel bevorderen, zodat de kans op een infectie aanzienlijk toeneemt:
• Onvoldoende afdrogen van de voeten
• Synthetische sokken en schoenenovermatige transpiratie
• Knellende schoenen
• Het hebben van suikerziekte
• Ouderen (30x meer kans)

De PACT Schimmelnagel therapie bestaat uit drie gedeelten.
• Het voortraject
• De eigenlijke PACT-behandeling
• Het nazorg traject

Het voortraject

In het voortraject moet eerst door uw voetzorgverlener worden vastgesteld of het daadwerkelijk om een schimmelnagel gaat. Niet alle verkleurde en/of verdikte nagels zijn schimmelnagels. Er kan ook sprake zijn van bijvoorbeeld een hoornnagel of een psoriasis-nagel. 

Daarom wordt bij twijfel een stukje nagel opgestuurd naar een gespecialiseerd laboratorium om het te laten onderzoeken. Indien wordt vastgesteld dat het daadwerkelijk om een schimmelnagel gaat, kan de eigenlijke PACT behandeling starten.

De PACT behandeling

Ter voorbereiding van de PACT-behandeling wordt de schimmelnagel dun afgefreesd en opgeruwd.

Daarna wordt een gel op de nagel aangebracht met daarin het photosensitiser Toluidin- blauw (lichtgevoelige kleurstof). Deze kleurstof trekt tijdens de inwerktijd in de schimmelnagel.

Na de inwerktijd wordt een speciale PACT-lamp met rood LED licht op de nagel geplaatst. Doordat dit licht een specifieke golflengte heeft wordt de blauwe kleurstof in de gel geactiveerd en ontstaat radicale zuurstof, welke de celwand van de schimmel beschadigd. Als de celwand stuk is kan een schimmel niet meer leven en sterft deze.

Deze behandeling wordt in een tijdsbestek van tien dagen drie keer uitgevoerd en een vierde behandeling na een maand.

Hou er wel rekening mee dat er één keer per vier weken vervolg behandelingen nodig zijn, omdat schimmels hardnekkig zijn en de nagels ernstig geïnfecteerd zijn. Dit om teleurstellingen te voorkomen. Omdat de celwand van een mens anders is opgebouwd dan die van een schimmel, is deze behandelingsmethode voor de mens verder ongevaarlijk Als de schimmel is gedood kan het nabehandeling- traject starten. Hierbij is belangrijk dat er geen her- infectie plaatsvindt en er snelle uitgroei van een nieuwe (gezonde) nagel plaatsvindt.   Om her- infectie te voorkomen dient men plaatsen waar schimmelinfectie kan worden opgelopen zo veel mogelijk te mijden of maatregelen hiertegen te nemen..

Nazorg traject

Uw voeten na het wassen goed afspoelen en goed afdrogen ook tussen de tenen en dagelijks schone sokken aan doen. De schoenen die tijdens de schimmelinfectie zijn gedragen, dienen dagelijks nadat deze worden uitgetrokken, te worden ontsmet met een schimmelwerende spray. Ook is het nodig om na de behandeling twee keer per dag een antischimmel product op de nagels te gebruiken om deze zoveel mogelijk te beschermen tegen her- infectie.
Om de uitgroei van een nieuwe (gezonde) nagel te ondersteunen en te stimuleren  is het gebruik van een speciale hiervoor bestemde nagelolie aan te raden.

De PACT® Schimmelnagel Therapie is een speciale behandelingsmethode. Om de kwaliteit van deze behandelingstherapie zeker te stellen is er een speciale opleiding gevolgd waarin deze methode met zijn specifieke eigenschappen zowel in theorie als praktijk is aangeleerd. Dat kan, indien u “therapie-trouw” bent, er mede voor zorgen dat u weer gezonde en mooie teennagels krijgt. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor de behandeling van uw schimmelnagel(s), maak dan een afspraak voor een pedicure behandeling inclusief gratis intake gesprek.